Затягат ограниченията в английския град Лестър

В Англия от 4 юли облекчават ограниченията, наложени заради коронавируса. В същото време в Лестър бе затегната карантината след рязкото покачване на заразявания .

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че всички второстепенни магазини, които отвориха преди две седмици, ще бъдат затворени от днес, а училищата ще затворят врати от четвъртък. Отварянето на пъбовете и ресторантите, планирано за събота, няма да стане в Лестър.

Ханкок отбеляза, че в Лестър са регистрирани 10% от всички положителни проби в страната през последната седмица.

„Препоръчваме на жителите да останат по домовете си и да не пътуват, освен ако това не е абсолютно наложително“, каза Ханкок.Затягането на карантината важи и за предградията на Лестър.

Обявявайки облекчаване на карантината от 4 юли Борис Джонсън изтъкна, че в случай на поява на нови огнища на зараза , няма да се поколебае да вземе мерки. Случаят с Лестър е първият на налагане на строга местна карантина. Въпреки твърдия ход на властите обаче мнозина повдигат въпроса доколко е ефективна системата за тестване и проследяване и как увеличаването на случаите с Covid-19 не е забелязано по-рано.