БСП празнува 1 май със спомени и снимки във фейсбук

Коронавирусът премести първомайско шествие на БСП във фейсбук. Социалистите заместват митинга за деня на труда и работническата солидарност с онлайн кампания "Работа и доходи".

С качване на своя снимка или снимка от първомайско шествие и послание всеки може да изрази позиция в защита на сигурни доходи, солидарност и социална справедливост или протест срещу нарушаването на човешките и трудовитe права. Споделете ваша лична история, свързана с работата и доходите ви, призоватат от БСП.

Днешният 1 май се отбелязва по целия свят без традиционните манифестации , а по балконите и в интернет.

Тази година празникът ще бъде "без прецедент в синдикалната история", констатира френският историк Стефан Сиро, специалист по социалните движения. "Първи май в самоизолация изглежда като 1 май по време на война. Това е единственото сравнение, което ми идва на ума", каза той пред АФП.

В Италия, една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в света, големият концерт, организиран по традиция на 1 май в Рим от основните профсъюзни централи, ще бъде без публика, но ще се излъчва пряко от обществената телевизия РАИ 3.

В Дания, Швеция и Норвегия честванията ще бъдат организирани изцяло в интернет.

Анулирани са и масовите мероприятия в Русия, където миналата година Първомайската манифестация събра 100 000 души.
В Китай, откъдето през декември тръгна заразата с новия коронавирус, бяха добавени два почивни дни към 1 май с надеждата да се насърчат потреблението и туризма.

От полунощ в Турция са в сила ограничения за излизане на гражданите от домовете им заради коронавируса в 30 от големите градове, сред които Истанбул и Зонгулдаг, до 3 май включително. Поради мярката се отменят всякакви прояви за Първи май. Датата е знакова за турските работници и синдикатите, припомня БТА. На централния истанбулски площад "Таксим" през 1977 г. по време на първомайската демонстрация, организирана от работническите синдикати, са убити 34-ма и ранени над сто души . Събитието остава в историята като Кървавия Първи май. Дълги години честването на Първи май в Турция бе забранено. Със закон, приет през 2009 г. Първи май бе обявен за почивен ден. Оттогава, по традиция, на този ден на площад "Таксим" се слагат венци на мястото на загиналите и се почита паметта им с различни прояви, организирани от турските синдикати. В рамките на обявените мерки срещу коронавируса обаче подобни прояви тази година няма да има.

В САЩ и Канада отбелязват Деня на труда (Labor Day) първия понеделник от септември.

Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в държави като: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия.