Радев: От днес край на практиката за доставка на газ без търг

От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената, коментира пред журналисти в Севлиево президентът Румен Радев.

Днес „Булгаргаз“ обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то три вида: краткосрочен до края на тази година, средносрочен - за цялата 2023 г. и дългосрочен - за 10 години от началото на 2024 г., припомни Радев., цитиран от БТА.

"Така се прави и така трябва да се прави в бъдеще – открито, прозрачно, равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят не решения месец за месец както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази годин", заяви държавният глава.

Радев поздрави правителството за сключения вчера договор с „Газтрейд“ за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис. „Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем, а това е осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилeни. Също така продължават усилията и аз се надявам, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок“, добави президентът.