Пик на заразените с коронавирус в Сърбия

227 нови случая на коронавирус са потвърдени в Сърбия през последните 24 часа - съобщава телевизия РТС.

Вчера новите случаи бяха 193, а в четвъртък 137.

Здравният министър Златибор Лончар заяви днес, че ако гражданите не започнат да се държат по-отговорно, кризисният щаб ще въведе нови ограничителни мерки.

От началото на епидемията в страната са регистрирани 13 792 случая на заразени с коронавирус, от които 267 са починали.

Броят на активните случаи е 1187, а 32 пациенти са в интензивни отделения.

В Крагуевац в централната част на страната беше обявено извънредно положение, след като в града бяха потвърдени 50 нови случая.

Кметът на града Николич обясни, че това означава въвеждането на правила за поведение на обществени места, в заведения за обществено хранене, в банки, в пощата и в градската администраци. Той съобщи, че най-голям е броят на заразените сред по-младото население на възраст между 17 и 35 години Огнищата, откъдето е тръгнал вирусът, са партита, абитуриентски тържества и концерти.

Николич констатира, че въпреки препоръките на епидемиолозите, много граждани са се отнесли несериозно към заразата и са пренебрегнали мерките.

Не се предвижда затваряне на заведенията, но работното време на баровете и клубовете ще бъде намалено. Ще бъде органичен и разрешеният брой хора, които може да се събират на закрито, което ще доведе до отлагането на тържества, сватби и венчавки.я.