НС прие втора актуализация на бюджета 2020

Парламентът одобри втората актуализация на бюджета за по-малко от половин час. С промяната се увеличава максималният размер на гаранциите, които страната ни може да издава - до малко над 1,8 милиарда лева.

Промяната на бюджета е техническа, затова беше одобрена бързо и с пълно мнозинство на две четения в пленарната зала.

Гаранциите е необходима по две програми, свързани с общоевропейския отговор на кризата от Сovid-19.

“Може би това няма да е и последното пипане на бюджета , най-вече защото знаете, че ЕС подготвя още нови спасителни фондове и нови фондове за възстановяване, които все още не са договорени. Идеята е, ако може да се договорят да влязат в сила още от есента". Това каза пред БНР Георги Ангелов, старши икономист в институт “Отворено общество".

Но за Фонда за възстановяване от 750 млрд., който в момента се обсъжда в ЕС, ще трябва да се правят реформи, не само икономически и на пазара на труда, на бизнес средата. Говорим и за реформи и в съдебната система, въобще върховенството на закона, обвързването на еврофондовете с върховенството на закона“, каза още Ангелов .

“Това е нещо, което досега не сме имали като ситуация - парите ще вървят с изисквания за реформи и секторни и структурни реформи, които да променят като цяло средата за бизнес“ -подчерта Георги Ангелов.