Служебното правителство готви проектобюджет за 2022

Служебното правителство предлага проектобюджет за следващата година.

710 лева минималната заплата, 20 на сто по-високи детски добавки, продължаване на подкрепящите мерки заради Covid пандемията с 6 месеца - са част от предложенията.

Предвижда се финансовата рамка да се обсъжда със социалните партньори на 16 декември, а ден по късно да бъде приета от министрите на Стефан Янев.

Служебният финансов министър Валери Белчев представи основни параметри от финансовата рамка, определена от него като "базова".

Белчев подчерта, че в подготвения базов бюджет няма намеса на политика, не се предвиждат структурни промени и реформи.

Политическите сили, които преговарят за правителство последната седмица обявиха, че внасянето на бюджета трябва да се направи от редовен кабинет. Според бившия финансов министър Асен Василев това ще стане в края на яуари.

Служебният министър обаче подчерта, че законът трябва да бъде спазен.

„Да предпазим държавата от някакви рискове. Живот и здраве на 17 декември да внесем вече и формалният документ в МС“, каза Белчев.

Министърът заяви, че въпреки забавената към момента бюджетна процедура за догодина, новото НС трябва да я приеме до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

„Да направят своите компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички реформи могат да предизвикат актуализация. Тя винаги ще е възможна, но важно е да обезпечим финансовата година, така че много настоявам това нещо да бъде погледнато сериозно и бюджетът да бъде приет още в рамките на годината“.

Служебният финансов министър пресметна, че от ръста на минималната работна заплата на 710 лв. ще се възползват 750 000 работещи, които в момента получават минималното възнаграждение. При заложения ръст на детските добавки за едно дете увеличението е от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева, като прагът за достъп също се увеличава от досегашните 450 на 510 лева на всеки член от семейството. Втората година на майчинството да е 650 лева, предлага служебното правителство. В разработената рамка е планирано запазване през първите шест месеца на следващата година на всички анти covid мерки, включително и бонуса за пенсиите.

"Твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не намалява. Аз говоря за абсолютна стойност".

Ако сценарият на служебното правителство стане факт, към минималната пенсия, която от 25 декември ще е 370 лева, ще се изплаща бонус от 120, или общо - 490. Средното увеличение от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лева, а с бонус от 120 лева отгоре ще се постигнат по-високи нива от настоящите размери на пенсиите.

Тези увеличения всъщност засилват инфлацията - смята финансовият анализатор Кузма Илиев от СИПП.

"Политиците всъщност раздават, а кошницата се свива. В един момент ще се окаже, че няма какво да се раздава. Всички трупат един дефицит, което означава дълг, а това води до вдигане на данъците. В същото време разходите на бизнеса, само за ток са с 25% по-високи, няма как той да инвестира" - смята Кузман Илиев.

"Това е грешен, популистки ход" - според финансовия анализатор.