Асен Василев представи бюджет 2022

Три основни акцента очерта в новия бюджет 2022г. финансовият министър Асен Василев. Днес той представи финансовите параметри.

- Значително нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави не само със средствата от ЕС, но и от националния бюджет;

- Нарастване на инвестициите в хората, защото това е ключът към икономическия растеж;

- Социална справедливост чрез подсигуряване, че всички български граждани ще имат еднакъв стандарт на живот.

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви Асен Василев. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли.

Максималният осигурителен праг нараства от 3000 лв. на 3400 лв. „Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата“, мотивира се Асен Василев.

В новия бюджет е заложен икономически растеж от 4,8%.

Дефицитът е 4,1%.

Заложените приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са на ниво 57,2532 млрд. лева, а разходите - за 63,1538 млрд. лева. Предвижда се дефицит от 5,9003 млрд. лева, като в тази стойност са включени и Covid мерките.

Новият дълг се предвижда да бъде над 7 милиарда лева. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения.

Увеличават се средствата в редица сектори, заяви още Василев.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира", обобщи финансовият министър.

До края на месеца проектобюджетът ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, а през юли ще има и актуализация.