Социалните партньори обсъждат бюджета за 2024г.

Бюджетът за 2024 година ще бъде обсъден в Тристранния съвет от 11 ч. днес.

Социалните партньори ще разгледат бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г.

Заседанието е насрочено за 11:00 ч. и ще се състои в Гранитна зала на Министерския съвет. То ще бъде председателствано от вицепремиера Мария Габриел. В него ще вземе участие и премиерът акад. Николай Денков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Финансовият министър Асен Василев, по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС в петък и вчера са се разбрали да бъдат направени корекции в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Постигнато е съгласие капиталовите разходи да бъдат намалени с 2 млрд.лв.

Проектът на бюджет за 2024г. предвижда 24 343 000 000 лева за ДОО, за пенсии ще са необходими 21 милиарда 607 милиона лева , а за болнични и майчинство - близо 2 милиарда лева.

От 1 юли всички пенсии да се индексират с 11 процента по Швейцарското правило предвижда проектът. Вдовишката добавка, също от 1 юли, се увеличава на 30%, вместо сегашните 26. 5% от пенсията на починалия съпруг. Това ще засегне над 680 000 пенсионери.

Предвидено е облекчение за бизнеса, който още от началото на следващата година да плаща първите два дни от болничните вместо първите три, както е в момента. Така НОИ ще поема от третия ден обезщетенията, а те са в по-висок размер от тези, които плаща работодателят. Това ще струва на държавата близо 100 милиона лева повече.

Вноските за пенсия не се променят, но се предлага минималната осигуровка за самоосигуряващите се и за земеделските стопани да е върху 933 лева, колкото ще е и минималната заплата догодина. Максималният осигурителен доход също да нарасне предлага държавата - с 350 лева и да достигне 3 750 лева.

Синдикатите обявиха, че няма да подкрепят предложения проект на бюджет на общественото осигуряване, заради предвиденото замразяване на минималният и на максималният дневен размер на обезщетенията за безработица. Те настояват за увеличение.