Словакия може да отстъпи своите МиГ- 29 на Украйна

Братислава може да предостави на Киев своя парк от 11 изтребителя МиГ-29 и е готова да преговаря. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Нод, Той подчерта, че страната му няма просто да подари самолетите, а ще настоява партньорите й да ги заменят с други или да компенсират стойността им.

"Това е цяла ескадрила, за използване на тези самолети няма нужда от обучаване на персонала, нито да се модернизира летищната инфраструктура, да се купуват някакви оръжия, каквито не сме имали преди", коментира украинският военен експерт Виктор Кевлюк.

Словашките МиГ-ове са снабдени със системи за разпознаване "свой-чужд", имат нови радари, нова авиационна електроника, тоест по-добри са от моделите, с които разполага Украйна, обяви чешкият му колегата Сергий Згурец.

Руската армия обаче промени тактиката на бойната си авиация - самолетите не навлизат в украинското въздушно пространство, само изстрелват ракети.

Правителството в САЩ прие законопроект, предвиждащ да се отпуснат 100 милиона долара за подготовка на украински пилоти, които да управляват изтребители от 4-то поколение. Според експерти това показва, че Америка има сериозни намерения в бъдеще да предостави на Украйна подобни самолети - най-вероятно Ф-16 и Ф-15 "Ийгъл", допълва агенция УНИАН.