Чехия налага ограничения заради рекорд в заразените

Чехия налага нови ограничения заради рязкото увеличение на случаите на коронавирус.

Премиерът Андрей Бабиш свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност, съобщава Вести.бг.

Правителство нареди баровете, ресторантите и клубовете да бъдат затворени до 3 ноември, а училищата да преминат на дистанционно обучение, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Забранява се консумацията на алкохол на обществени места, налага се ограничение от максимум шест човека за обществени събирания и се въвежда задължително носене на маски на спирките на обществения транспорт.

На моловете е разпоредено да спрат безплатния безжичен интернет, което, според властите, ще накара младежите да се откажат да се събират в тези места.

Болниците в Чехия започват да усещат натиск. Бабиш каза, че приоритетът е болниците да могат да се справят със значителното увеличение на заразените пациенти.

За последните две седмици броят на заразените в страната нарастна до 493-има души на 100 хил., което е най-високият показател в Европа. До началото на септември броят на заразяванията с вируса в Чехия беше около 25 000, но оттогава рязко нарасна и вече наближава 120 000. Смъртните случаи надхвърлят 1000.

Министерството на здравеопазването на Чехия обяви, че в страната с 10,7 милиона души население е имало 8 618 нови случая само за ден - в петък, надвишавайки рекорда от 5 394 от четвъртък. В съседна Полша, с 38 милиона жители, в събота имаше 5300 нови случая за 24 часа, което също е рекорд.

снимка: Вести.бг