Чинкуе Терре - едно уникално място

снимка: Манарола

ЧИНКУЕ ТЕРРЕ /петте земи/ - едно уникално място на Земята.

Това са пет италиански селца, нанизани по продължение на Лигурския бряг в Северозападна Италия. Потънали в безвремие, запазили вида си от преди десетилетия.

Днес местните са преобразили негостоприемния пейзаж, като са оцветили сгушените къщи в пастелно розово, синьо, охра.... Самите къщи се спускат съвсем до брега сред назъбени скали, или са кацнали по склонове като птици.

Cinque Terre - Монтеросо ал маре (Monterosso al Mare), Вернаца (Vernazza), Корнилия (Corniglia), Манарола (Manarola) и Риомаджоре (Riomaggiore) са били достъпни само с лодка откъм морето или с магаре по стръмните склонове през планините.

Днес Чинкуе Терре са резерват и в селата няма да видите автомобили (достъпът за тях е забранен). А малките пристанища с разноцветни лодки на местните рибари са част от уникалния пеизаж с тесните, стръмни улички и къщи, обвити с розови храсти и със саксии с цветя.

Освен пеша, можете да минете по "Синята пътека" между петте селца и с влак......Тя е дълга 11,5 км.

снимка: Вернаца

Риомаджоре и Манарола са свързани с "Пътеката на любовта", дълга километър и половина. Третото селце е Корнилия, което е високо на скалата. За да стигнете да него трябва да изкачите 368 стъпала сред лозовите насаждения. Вернанца има славата на най-живописното, а Монтеросо има красив пясъчен плаж.

Чинкуе Терре е Национален парк на Италия. През 1997г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно пространство.