COVID-19 разхлабва примката, ограниченията по света намаляват

Заразените с коронавирус по света вече са 4 153 293 души. Почти милион и половина са оздравелите, а 282 743 не успяха да се преборят с COVID-19 досега.

В Швеция ,която не наложи огрничения , за едно денонощие броят на заразените е нараснал с 400 до 26 322. В странати за последното денонощие са починали само 5 души, така общият им брой е 3225. Най-много заразени и починали има в района на столицата Стокхолм. Швеция изпреварва значително в момента северните си съседи по брой инфектирани и жертви, но експерти в кралството смятат, че към края на пандемията този показател в отделните скандинавски държави ще бъде почти еднакъв.

Новите случаи на заразяване с коронавируса и броят на починалите за едно денонощие в Италия продължават да намаляват, предаде Ройтерс, като се позова на властите. Гражданска защита съобщи за 165 нови смъртни случая от причиняваното от новия коронавирус заболяване. Вчера броят на починалите бе 194. Новите случаи на заразяване през последното денонощие са 802 срещу 1083 през предходното. Броят им е под 1000 за първи път от началото на март, отбелязва Ройтерс. Починалите от COVID-19 в Италия вече са 30 560. Общият брой на регистрираните заразени в е 219 070.

Франция разхлабва мерките, Париж остава под строга карантина

Епидемията от новия коронавирус във Франция е взела за последните 24 часа 70 жертви. Това е най-малкият брой починали за денонощие от налагането на карантината на 17 март, предаде АФП. Общо починалите от 1 март са 26 380, съобщиха френските здравни власти. Намалява натискът върху интензивните отделения на болниците, където днес се намират 2776 души, с 36 по-малко от вчера, предаде Ройтерс.

Франция започва от днес постепенно облекчаване на ограниченията. Страната ще бъде разделена на три зони според строгостта на мерките. В източната част, която е най-силно засегната от епидемията и включва и Париж, те остават без съществена промяна. Отварят само бизнеси, които изискват присъствие, в транспорта задължително ще се носят маски. В жълтата зона – в централната част на Франция, режимът в отделните градове е индивидуален и ще се определя от префектите въз основа на заболеваемостта. Най-западните перфектури са в зелена зона, където почти всички икономически дейности се подновяват с допълнителни мерки за хигиена и дистанция.

Ограниченията за пътуване са до 100 км от дома. Ресторантите и кафенетата остават затворени, както и кината и фитнесзалите. Ще бъдат отворени библиотеките и музеите. Магазините, без моловете и фризьорските салони, ще подновят работа. Пристигащите от чужбина подлежат на 14-дневна карантина с изключение на пограничните работници. До септември събитията не могат да събират на едно място повече от 5000 души. Извънредното положение е удължено до 24 юли.

В Швейцария започва втори етап от смекчаване на мерките

Вторият от общо три етапа на смекчаване на мерките за самоизолация, въведени в средата на март поради пандемията от коронавирус, ще започне днес в Швейцария, съобщиха ТАСС и БТА. Подновяват се занятията в средните училища, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки. В учебните часове се изисква разстояние от два метра между учителите и учениците. Властите обърнаха специално внимание на ресторантите, баровете и кафенетата, като ги инструктираха да подреждат масите на разстояние не по-близко от два метра едни от други или да ги изолират по друг начин. На маса трябва да сядат не повече от четирима души, освен ако не става въпрос за родители с деца. Освен това няма да има правостоящи места. Управата на ресторантите може да помоли клиентите да предоставят своето име, адрес, телефонен номер и електронна поща, така че в случай на заразяване на служители на заведението с коронавирус да може да бъде установен източникът на инфекция. Това обаче ще става на чисто доброволни начала и клиентите могат да откажат да предоставят такава информация.

Запазва се контролът на границите на Швейцария, включително забрана за влизане за всички чужденци, с изключение на лицата, които имат разрешение за пребиваване или пристигнали поради работа и спешни хуманитарни причини. Същевременно от 11 май се въвеждат някои отстъпки за гражданите на страните от Европейския съюз.

Великобритания обяви "първа скица на пътна карта" за отпадане на карантината

Министър-председателят Борис Джонсън очерта в телевизионно обръщение как ще изглежда разхлабването на мерките срещу коронавируса, съобщи ДПА. Джонсън нарече плана си "първа скица на пътна карта за повторно отваряне на обществото". Целта на облекчаването на продължилата близо два месеца карантина е предпазливо съживяване на икономиката с особено внимание към науката, данните и общественото здраве.

Училищата и магазините могат да започнат поетапно възобновяване на дейността си от началото на юни. Хотелите и ресторантите вероятно няма да могат да бъдат отворени до юли. Той каза, че от сряда хората могат да започнат да прекарват повече време извън домовете си, включително да си правят слънчеви бани в местни паркове, да пътуват с кола до различни дестинации и да спортуват на открито с хора от своето домакинство.

Нова петстепенна система за предупреждение ще помогне да се информира обществеността до каква степен пандемията е под контрол.
Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, "трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа" тази седмица. Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед, предаде АП.

Хората, пристигащи по въздух в Обединеното кралство, "скоро" ще трябва да бъдат поставяни под карантина, "за да се предотврати повторна инфекция от чужбина". Той не даде времева рамка за мярката. "Уведомявам, че скоро ще дойде време. . . да се наложи карантина на хората, идващи в тази страна по въздух", каза той.

След речта на Джонсън кметът на Лондон Садик Хан напомни на жителите в британската столица, че градът все още е под карантина. "Искам да бъда възможно най-ясен с лондончани - мерките за социално дистанциране все още са в сила. Режимът на самоизолация не е премахнат и всички ние все още трябва да играем своята роля за спиране на разпространението на COVID-19", каза в комюнике лейбъристът Хан. "Все още ни предстои дълъг път, за да победим този вирус и не сме се върнали към живота, както беше преди", добави той.

На детска градина в Израел - 3 дни седмично

На близо половин милион деца в Израел от вече е позволено да се върнат в предучилищни и детски градини. Това става за първи път след налагането в средата на март на карантина в усилията да се спре разпространението на коронавируса, предаде ДПА.
Разпоредбите на министерството на здравеопазването обаче ограничават броя на децата в една група до 18, а също и времето им в детските градини - до три дни в седмицата, съобщи образователното министерство. Израел започна постепенно да отваря отново училищата миналата седмица.

Носенето на маски за лице на открито и спазването на разстояние от 2 метра остава задължително.

САЩ с най-малко жертви за денонощие от март

През последното денонощие в САЩ са починали 776 души, след като са били диагностицирани с COVID-19. Това е най-малкият брой жертви за денонощие в страната от март, съобщи Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс". Общо 79 522 души са починали в САЩ от началото на заразата. Броят на заразените в най-тежко засегната от пандемията страна в света е 1 329 972.