​Детските градини отварят от 22 май до 1 юни

​Детските градини отварят от 22 май до 1 юни

Децата ще се върнат в яслите и детските градини между 22 май и 1 юни.

Това обяви днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на съвместна пресконференция с министъра на образованието Красимир Вълчев, държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и ръководителя на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Кметовете ще решават точно, в кой ден от периода да заработят детските заведения и при какви правила. Те щи имат последната дума по отношение на всички необходими условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантират здравето и животът на децата, каза Ананиев.

Въпреки че вземаме решение за отваряне на детските градити, препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да не пуснат децата си. Епидемията и опасността далеч не са отминали, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Първия ден в детските градини и яслите ще се мери температурата на всяко дете.

Децата ще се оставят пред входовете на сградите или в предверието. Ще се спазва физическа дистанция между групите, учителите и персонала. На учителите ще бъдат раздадени предпазни маски или шлемове.

Не може да има дистанция вътре в групите, между децата, уточни Вълчев и допълни, че по-голямата част от времето децата следва да бъдат навън.

Очакванията на МОН са да се съберат по 10-11 деца в група, в София и най-големите градове - до 18 деца.

Ако в градина или ясла се установи случай на заразен от коронавирус, ще има два варианта за реакция. Ако децата са отделени от останалите, под 14-дневна карантина ще се постави само съответната група. Ако не е било така, под карантина ще бъде поставена цялата градина, каза доц. д-р Ангел Кунчев.