Принцеса Даяна написала за смъртта си 2 години по-рано

През 2005 г. принц Чарлз е бил разпитван относно твърдения, че е планирал убийството на Даяна, дошли от самата принцеса на Уелс - казва за Daily Mail Джон Стивънс, бивш полицейски началник от Скотланд Ярд, разследвал случая.

Подозрения буди бележка, която покойната му съпруга пише през 1995 г., предвиждайки, че ще умре поради "неуспех на спирачката и сериозно нараняване на главата", за да може Чарлз да се ожени за бившата бавачка на синовете си Тиги Леге-Бурк.

По това време циркулират неверни слухове, че принцът и Леге-Бурк имат връзка, разказват от Guardian.

Бележка на Даяна до нейния иконом Пол Бърел гласи: "В днешния октомврийски ден седя тук на бюрото си и копнея някой да ме прегърне и насърчи да бъда силна и да държа високо главата си."

"Тази конкретна фаза в живота ми е най-опасната. Съпругът ми планира инцидент с колата ми. Неуспех на спирачката и сериозно нараняване на главата, за да изчисти пътя си и да се ожени за Тиги."

"Камила не е нищо друго освен примамка, така че ние сме използвани от този човек във всеки смисъл на думата", пише още принцесата на Уелс.

Daily Mail съобщава, че Стивънс е прочел бележката пред Чарлз на среща в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон, а след това го попитал: "Защо мислите, че принцесата е написала тази бележка, сър?"

"Не знаех нищо за бележката, докато не беше публикувана в медиите", отговаря наследникът на Короната.

"Не, не знаех, че съществува", отвръща принцът на въпроса "Не сте ли обсъждали тази бележка с нея, сър?", а когато Стивънс пита "Знаете ли защо принцесата изпитва тези чувства, сър?", Чарлз отговаря: "Не, не знам."

Нецензурираната версия на бележката е оповестена публично през 2007 г. в доказателства, изслушани при разследването на смъртта на Даяна и Доди ал Файед, загинали на 31 август 1997 г.

През 2008 г. съдебните заседатели връчват описателна присъда за смърт в резултат на "грубо небрежно шофиране на следните превозни средства и на Мерцедеса", в които са пътували.

Стивънс казва, че по време на разследването с кодово наименование "Операция Педжет" екипът му не е намерил други доказателства в подкрепа на сценария от бележката на Даяна.