Делото с боклука: 10 обвинени, снимка на убити и милиони срещу имената им

10 души вече са с обвинения след акцията, при която беше арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Трима от тях са обвинени в престъпления с ДДС, а 7 - за участие в организирана престъпна група.

В жилище, обитавано от един от обвиняемите, е открита снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които вече убити, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От жилището на Пламен Бобоков са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. "Намерана е и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления", разкри Милева.

Групата е била от 7 души, включително и длъжностни лица, съобщи наблюдаващият прокурор Генка Брезашка. Един от тях е именно заместник-министърът на околната среда Красимир Живков. Установено е, че той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина, обясняват от прокуратурата. Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение, е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка. В групата бил и директорът на РИОСВ-Плевен.

Той не само, че не е осъществявал контрол, а под негово въздействие съвместно с представители на търговските дружества фиктивно са били извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица. Отразявани са в протоколите неверни обстоятелства, каза още Брезашка. Има и задържан бизнесмен от Плевен.

Утре Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за заместник-министър Красимир Живков. За единия от братята Бобокови мярката ще бъде задържане под стража, а за другия - парична гаранция от 1 млн. лева, съобщи още прокурор Брезашка.

Разследването се прави съвместно с антимафиотите от Италия. Цялата дейност на ОПГ е била да се изгради верига от дружества, регистрирани в България и Италия и други държави, за да се узакони дейността с опасните отпадъци, добави прокурор Ангел Кънев.