Скопие ще обезпечи безпроблемно честване на Гоце Делчев

Скопие обеща да обезпечи безпроблемно честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, обяви вътрешният македонски министър.

Искаме да отправим ясно предупреждение, че няма да бъде допуснат никакъв инцидент по време на честването на Гоце Делчев. Полицията е предприела всички мерки, за да не допусне инцидент. Ще се обезпечи безпроблемно честване на Гоце Делчев. Нашето приятелство с България ще продължи, и заедно ще гарантираме стабилност в двете държави и в региона.

Това каза Оливер Спасовски след среща с българския вътрешен министър Иван Демерджиев в Скопие.

„Днес проведохме ползотворна работна среща. Обсъдихме всички въпроси - от една страна коментирахме как да обезпечим сигурно и безпроблемно честване на годишнината на Гоце Делчев, получих уверението на македонските власти, че то ще мине спокойно. Аз от своя страна обещах, че хората, които идват от България, няма да бъдат причина за провокации", каза след срещата Демерджиев.

„Няма да позволим някои хора да се опитват да палят огън там, където няма. Целта на събитието е да се отдаде почит на една видна историческа личност, каквато е Гоце Делчев, а не то да стане център и място за разпалване на омраза, каза Иван Демерджиев.

Коментирахме и посегателството срещу Християн Пендиков, постигнахме съгласие, че подобен род престъпления не бива да се допускат в държава, която иска да прилага върховенството на правото, както е в случая с РСМ. Спасовски ме увери, че инцидентът ще се разследва обективно, и че ще има превенция да не се допускат такива инциденти в бъдеще. Защото такива инциденти разстройват отношенията между нашите две държави и не бива такива инциденти да слагат сянка върху нашите отношения“, заяви още българският вътрешен министър.