Демократите в САЩ искат да бутнат 11 статуи на защитници на робството

Председателят на Долната камара на Американския конгрес Нанси Пелоси поиска премахването от сградата на институцията на 11 статуи, свързани с Конфедерацията от времената на Гражданската война.

Монументи на мъже, които са защитавали жестокостта и варварството за постигане на изцяло расистки цели, са гротесктни пред идеалите на американската демокрация и свобода, мотивира се Пелоси, цитирана от Франс прес.

Сред въпросните статуи са тези на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис, заместникът му Александър Стивънс и генерал Робърт Лий. В рамките на гражданската война през 19-и век те се борят за отделяне на Южните щати и запазване на робството в тях.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма как дори да обмисли смяна на имената на военни бази, кръстени на фигури от Конфедерацията. Според него това би било обидно за армията.

Междувременно университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда на името на бившия премиер Уилям Гладстон. Причината са връзките му с търговията на роби, съобщи БНР.

Уилям Гладстон е известен като голям приятел на българите.Той оказва силна подкрепа за българската кауза след потушаването на Априлското въстание.

Нанси Пелоси