Днес е ден за размисъл преди изборите

Днес е "Ден за размисъл" преди утрешния извънреден парламентарен вот.

Забранена е политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите.

"В деня на размисъл не трябва да има никакви призиви за подкрепа или неподкрепа на кандидати, както и не бива да се огласяват социологически проучвания, за да бъде оставен избирателят сам със себе си да прецени как, ако все още не е избрал, за кого би гласувал. В изборния ден също е забранено публикуването на предварителни данни с резултати от гласуване или отново социологически проучвания. Надявам се да е станало по-широко публично изследването на БАН, че в последната седмица избирателите много се влияят. Включително и в изборния ден оказва влияние публикуването на такива съобщения" - каза Росица Матева - говорител на Централната избирателна комисия.

За съжаление, съгласно Изборния кодекс, изрично е записано, че социалните мрежи не попадат в регулацията на ЦИК и, дори да има публикувани там такива резултати или проучвания, ние не можем да установяваме там такива нарушения".

В избирателните списъци са вписани 6 600 000 избиратели. Машините, с които ще гласуваме днес се разпределят по избирателните секции в страната.

11 013 са общо машините за гласуване в страната и в чужбина. Най-много секции извън България са разкрити в съседна Турция - 166.

Като резерва са отпечатани близо 8 милиони хартиени бюлетини. ЦИК трябва да регистрира и публикува на интернет страницата си списък на наблюдателите на вота.

Изборният ден започва в 7 часа и ще продължи до 20.00, ако пред секциите няма опашки от желаещи да гласуват.