Денков: Министрите да проверят информациите за раздадени милиарди

Има информации за раздадени средства в доста големи размери, милиарди левове, без да е ясно дали са насочени целесъобразно и ефикасно, обяви Николай Денков на първото заседание на правителството днес.

Премиерът обяви, че се е появила информация и за забавени процедури в някои министерства, от които също могат да настъпят загуби в големи размери. „Не знам дали тази информация е вярна, трябва да се провери, затова с другите ви задачи молбата ми към вас е да проверите какви големи разходи са били направени в министерствата през последните седмици и месеци, и дали има забавени процедури", каза Денков.

Той подчерта, че всяко забавяне може да коства много скъпо на бюджета на държавата, а това е за сметка на хората и на бизнеса. Според премиера това са средства, с които се осъществява една или друга дейност и ако бъдат загубени, ще бъде загубена възможността за реализиране на дейностите.

Денков определи като спешни задачи пред министрите - да изготвят "план-график, по който трябва да работим системно и упорито" а и да съдействат на Министерството на финансите, за да успее с бюджета навреме.

"Моля ви да действате експедитивно и решително в изпълнението на задачите. Никой няма да ни даде сто дни", каза още премиерът.