Денков за земеделците: С терористи не преговарям

"Аз с терористи не преговарям." Това заяви премиерът Николай Денков във връзка с готвения от земеделски организации национален протест. Зърнопроизводителите отказаха да се срещнат с премиера. Срещата трябваше да се проведе днес.

Денков посочи, че аргументите им са напълно несъстоятелни.

"Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че над 2 милиарда лева държавата дава, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение, че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства и тогава да слагат забрани за украинските стоки по решение на Европейската комисия. Така че трябва да бъде пределно ясно - има нужда от диалог. Те трябва да намерят пътя за преговорите в Министерския съвет", каза Денков.

Според него в началото е имало опит да диалог в конкретика, но в един момент браншът е променил подхода и е използвал фалшиви аргументи, за да откаже преговори.

"През последните 2 дни започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: "Ако не го направите, ние ще блокираме държавата". Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество", каза Денков.

Земеделските производители планират блокади на различни точки в страната, както и гранични пунктове в понеделник. Във вторник обявиха, че ще дойдат и в София. Причината е падането на забраната за внос на украинско зърно у нас след 15 септември.