Денков: Ръката за преговори със земеделците остава подадена

Премиерът Денков направи извънреден брифинг тази вечер в МС. Темата - отношенията със земеделците и обявените протести в сектора, заради прекратената забрана за внос на украинско зърно.

Денков обяви, че той два пъти лично е разговарял с украинския си колега, „тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пресити пазарът и да не създадат проблеми за земеделските производители във всяка една държава“.

Премиерът разясни още, че заедно с министъра на земеделието са поканили организациите за разговор по тази тема. Вместо това протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади, каза той. По думите му правителството остава с протегната към тях ръка.

"Оставаме с протегната ръка и сме готови да разговаряме със земеделците. Ако някой се е почувствал засегнат от думите ми, се извинявам, но думите ми са отправени към друга категория - тези, които взимат лъвския пай от многомилиардните евросредства в сектор, които си купиха скъпи коли и яхти...Хората от аграрния сектор трябва да решат на коя страна да застанат", каза премиерът.

Правителството вече започна работа за промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Целта е да имаме по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители, обяви министър-председателят. Той допусна, че обявените за утре протести може да са свързани и с намерението за промяна на методиката.

Относно протестите Денков каза, че единствената инструкция, която е дал на министъра на вътрешните работи, е да осигури законно преминаване на целия протест. Ако някой се опита да наруши закона, съответно той ще бъде санкциониран. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участващите в него, коментира премиерът.