Денков поиска Руската църква да бъде отворена

Църквата трябва да стои отворена, организацията става от страна на Българската православна църква, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

„Това, което е спешно, е да бъде отворена църквата, за да могат миряните да влязат вътре. Знаете, че изцяло в рамките на Българската православна църква е да организира процеса.

Премиерът е провел среща с представители на Светия синод. като е споделил, че всичко, което е необходимо от държавата ще бъде осигурено. И добави, че тепърва предстои да се анализира нотариалният акт и собствеността.

Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу интересите на България. Те са чужди граждани, уточни Денков. Министър-председателят се е запознал с доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ и според него има достатъчно основания тези хора да са извън България.

Относно коментарите за евентуално забавяне на ДАНС с изгонването на руските граждани Денков съобщи, че предстои разговор с председателя на Агенцията.

Министър-председателят Николай Денков участва в бизнес закуска на форум на Американската търговска камара и българското правителство по повод 120 години установяване на дипломатически отношения между САЩ и България. По време на него премиерът отбеляза, че всички действия на правителството са насочени към постигането на три цели.

„Основната цел на това правителство е да се интегрираме напълно през следващите години в европейските и евроатлантическите структури“.

По думите му интегрирането в евроструктурите като еврозоната, Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, сътрудничество с ключови държави като САЩ, ЕС като организация, е насочено към развитието на България като нормална европейска държава.