ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се разбраха

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се разбраха.

ГЕРБ и ДПС ще участва в кворума в сряда, но срещу определени условия. Това заявиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев и министърът на финансите и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев пред журналисти. Те направиха изявление в Народното събрание.

"Условията са следните: първата тема беше дерогацията на "Лукойл", втората - Закон за държавния бюджет, трета тема - демонстрация на евроатлантическото мнозинство", обясни Атанасова.

ЗА ДЕРОГАЦИЯТА

Дерогацията ще бъде отменена в две стъпки – първата е от 1 януари спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя каза, че получили уверение от ПП-ДБ в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с "Възраждане", БСП и ИТН.

"За този преходен период се разбрахме единствено и само за да няма сътресения на пазара финансови, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат приети от българските граждани", добави тя.

ЗА БЮДЖЕТА

"ГЕРБ постави условие проходите да бъдат направени по-реалистично и в тази връзка ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лв., точно толкова, колкото е планираната вноска за таксата за газа. Второто условие беше да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти и в него ще бъдат включени магистрала "Струма", пътят Плевен-Русе, магистрала "Хемус" и други. ДПС пък постави такъв приоритетен списък за инвестиции в общините", обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Он неговите думи стана ясно, че тези два списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния ресурс.

"Капиталовата програма става от 12 на 10 млрд. лв., достатъчна да покрие всички тези изисквания и да помогне икономиката на страната да не влезе в рецесия", допълни той и каза, че също така са прецезирали тавана на поемането на дълг с почти 1 млрд. лв., като така постигнали съгласие за рамката и за капиталовите разходи на държавния бюджет, който ще бъде внесен следващата седмица.

"Има една основна промяна в бюджета, която е, че отпада вноската от "Газпром", която така или иначе не е 100% сигурна, но в същото време със същата сума се намалява разходната част в частта капиталови разходи. Тоест те падат от 12 млрд. лв. на по-малко от 10 млрд.", обясни и финансовият министър Асен Василев.

ЗА ОБЩИНИТЕ

По отношение на приоритетните списъци на общините, имало предвидени 1 млрд. лв. фонд, които финансовият министър отдавна предлагал да се разпределят от парламента, сега това вече било възприето.

"Общините ще трябва да работят по-бързо, така че до 12 декември да са готови с приоритетните обекти", обясни още Василев.

За списъка с национални приоритетни проекти, които искат от ГЕРБ бил съществувал отдавна, но не е систематизиран.

"Хубаво е да бъдат ясни изнесени с определени срокове и ангажименти, че тези проекти ще се случат, тъй като през годините често се случва да се дават средства, но да не се усвояват, защото проектите не могат да бъдат реализирани", добави Василев.

Именно дерогацията, държавният бюджет и демонстрация на евроатлантическо мнозинство са били условията на ГЕРБ-СДС и на ДПС да влязат в сряда в пленарната зала и да има кворум. За тогава е насрочено повторното гласуване на вота на недоверие към кабинета „Денков“, след като днес заседанието се провали заради липсата на кворум.