Дейвид Гарет отново свири в София

Световноизвестният цигулар Дейвид Гарет очарова отново българската публика с виртуозност, харизма, темперамент и с опитите си да говори на български.

На сцената на "Юнак", под открито небе, в сърцето на столицата, виртуозният Дейвид Гарет сподели музиката от най-новия си албум Alive - My Soundtrack. Събитието е част от европейско турне, което започна по-рано тази година.

"Албумът и турнето носят едно много лично и специално изживяване, защото споделям с публиката саундтрака на живота си. Всяка песен има история и разкрива емоция, с която съм се сблъскал най-вече по време на пандемията. Вярвам, че периодът беше изключително труден за всички, ето защо с този концерт искам да накарам хората да се почувстват отново живи и да празнуват живота с музиката ми", каза Дейвид Гарет.

3100 зрители снощи видяха виртуозно изпълнени интерпретации на класически творби - "Конфутатис" на Моцарт , "Танц на рицарите" на Прокофиев, части от симфонии на Бетовен. И емблематични за музиканта изпълнения, като Staying Allive, What a Wonderful World, Beauty and the Beast, Imagine на Битълс.

Албумът предстои да излезе през ноември.

След София Дейвид Гарет отива в Румъния и Италия.

Дейвид Гарет започва да свири на 4-ри, а първите му концерти са на 7-годишна възраст.

Наричан е "дете-чудо", „Джими Хендрикс на цигуларите“ , "Новият Паганини" и с най-различни други атрактивни имена заради изключителната му виртуозност и харизма на сцената.

Завършва "Джулиард" / Juilliard School/ в САЩ.

През 2008-ма стана известен и като най-бързият цигулар в света с изпълнение на „Полетът на бръмбара“ на Римски-Корсаков.

Гарет свири на най-скъпия в света „Страдивариус“. Цигулката е на 300 години и струва над 5 млн. долара . Казва за инструмента, че е естествено продължение на ръката му.

На тази цигулка Девйвид Гарет свири и във филма за Паганини „Цигуларят на дявола“, където играе главната роля.

През 2017г. Гарет е удостоен с награда за цялостен принос към световната музикална сцена - музикалната награда на “Frankfurter Musikpreis."