Екстрадираната в САЩ Дилкинска - "тайният сейф" на Ружа Игнатова

Адвокатката Ирина Дилкинска е заподозряна в изпирането на стотици милиони долари от аферата OneCoin. Екстрадицията е поискана от американските власти още през март 2021 година, но беше предадена преди 2 дни.

Стотици милиони евро на измамени от криптопирамидата “Уанкойн” на Ружа Игнатова са преминали през банкови сметки на фирми, свързани с Ирина Дилкинска. Тя вече е изправена пред съд в Южния окръг Ню Йорк. Имало е предварително изслушване пред съдия, където Дилкинска не се е признала за виновна. Следваща дата за изслушване е насрочена на 6 април.

Дилкинска е била сред най-приближените на "криптокралицата" Ружа Игнатова и е обвинена заедно с нея, брат ѝ и съдружниците им в САЩ.

Има събрани доказателства, че Ирина Дилкиска е била основната пералня за парите, които Ружа Игнатова присвоява чрез измама от аферата с криптовалутата OneCoin. Срещу Дилкинска показания е дал дори братът на криптокралицата - Константин Игнатов. Според него именно Дилкинска е управлявала кухите дружества, през които парите са изпирани. Не случайно разследващите на жаргон я наричат "тайният сейф на криптокралицата", съобщава БНТ.

Дясната ръка на на криптокралицата Ружа Игнатова влиза във фокуса на разследващите в Съединените щати още в края на 2020 година. Първоначално юристката Ирина Дилкинска е смятана за правен консултант, който обаче вместо да се грижи за спазване на регулацията започна да регистрира поредица от кухи дружества, през които да изпира парите от измамните действия с крипто валутата OneCoin.

Така разследващите зад Океана определят Дилкинска не само като адвокат на Игнатова, но и като финансовия таен сейф на криптокралицата. Според разследването само през 2016 и 2017 година Дилкинска и Марк Скот успяват да изперат 400 милиона долара приходи от OneCoin. Като това става през една от фирмите на Дилкинска "Би енд Ен Консулт", продадена чрез поставени лица след 2018г.

Има данни за изпрани над 1 милиард долара, а доказателства за над 600 милиона. Иначе мащабът е много голям и дори стига до съмнителен превод към Дубай, при това към фирма, свързана с шейх Сауд бин Файсал ал Касими, който принадлежи към управляващата там кралска фамилия. Според доказателства, които разследващите в Съединените щати са събрали, този превод е бил с цел Игнатова да получи банков лиценз там.

Окръжният съд в Ню Йорк е поискал от България екстрадирането на Дилкинска като главно действащо лице в измамната схема още през март 2021 г., посочи прокурор Христо Кръстев на брифинг в сряда.

Дилкинска ще бъде съдена като ръководител и участник в измамната схема на “Уанкойн”, ощетила с 4 млрд. долара инвеститори от цял свят.

Ружа Игнатова изчезна през 2017г. и още се издирва.