Дишаме пясък от Сахара до сряда

Пясък от Сахара във въздуха ще има до сряда. Тогава се очакват дъждове, които ще измият жълтия прах.

Това съобщи климатологът от Софийския университет Симеон Матев, цитиран от БНР.

От няколко дни Европа е разделена на две - студена северозападна половина и топла югоизточна. Фронтът, който разделя тези две различни въздушни маси, е разположен от Русия през централните части на континента до Испания и Мароко. Преносът на въздушни маси над Южна Европа е южен с въздух, формиран над Северна Африка. Този въздух е наситен с фини прахови частици от пустинята Сахара. Затова и небето над Италия и Балканския полуостров е затъмнено от сахарските частици.

Най-голяма е концентрацията на праховите частици в части от Балканския полуостров, около Алпите, а в по-малка концентрация достигат дори до Полша, Германия и Франция. Тази ситуация ще се запази и в неделя, а в началото на следващата седмица атмосферата постепенно ще се изчисти. Най-късно това ще стане на Балканския полуостров, като едва в сряда ще нахлуе по-хладен и влажен въздух.

Преди това обаче у нас ще се наблюдава по-висока запрашеност на атмосферата, ще има отлагане на този жълтеникаво-червеникав фин прах, а в местата, където ще превали дъжд капките ще са оцветени. Това е т.нар. кален дъжд, който кара собствениците на автомобили да негодуват, обясни Симеон Матев.