Нови правила за плащане на глоби на границата

Специална система по граничните пунктове проверява за неплатени глоби към пътна полиция. А преминаването ще става след плащане на актовете и фишовете. Пилотният проект вече няколко дни работи на ГКПП „Калотина”.

Шофьорите с фишове ще се отбиват встрани и ще имат два часа да платят чрез ПОС терминал. В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение. Това каза комисар Иво Писанов от "Пътна полиция" на брифинг, цитиран от БНТ.

"Никакви ограничения няма за напускане на страната. Хората, които имат задължения и влезли в сила глоби, само нямат правото да шофират", заяви той. Според него всеки отговоря за извършените от него нарушение и трябва да го плати, в противен случай му се отнема книжката. Ще се проверяват и другите пътници в колата.

Според него системата не е нова, тя е използвана и досега, но по пътищата .

Проблемът е , че огромен процент от хората всъщност не знаят за това, че са направили нарушение, просто защото не са били уведомени. Проблемът го има от години, но досега разбираш за глобите на гишетата в КАТ за подновяване на книжка или при случай на проверка на улицата. Тогава разбираш, че имаш глоби от преди няколко години, на които дори тече наказателна лихва. Разликата сега е, че на ГКПП има пост-терминал и можеш да си платиш-казва Писанов от "Пътна полиция".

По думите му до момента са връчени постановления за близо 360 хил. лв., а на “Калотина“ вече има и рекорд – 168 неплатени глоби са връчени на един шофьор.

В момента се подготвят промени в Закона за движение по пътищата, текстовете са качени за обществено обсъждане. За всички нарушения вече ще се издават фишове, а не актове.