Добрев за поискания му имунитет: Това е репресия

Все още няма внесено искане в парламента за сваляне на имунитета на депутата Делян Добрев, бивш министър на енергетиката в кабинета „Борисов“. Това обяви самият той на извънреден брифинг в централа на ГЕРБ.

По-рано днес от СГП предложиха на главния прокурор да поиска от НС разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Добрев.

Според бившия енергиен министър, това е политическа репресия от страна на прокуратурата.

По време на кабинета „Орешарски“ през 2013 г. ни тормозиха всички поред – и мен, и Даниел Митов и др., обяви Делян Доблев. "Девет години бях вечният обвиняем, накрая го прекратиха миналата година. 15-20 страници са мотиви защо го прекратяват и не съм извършил никакво престъпление - с какви мотиви сега искат да го подновят", попита той.

Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, повтори решението на ръководство партията и на парламентарната група по никакъв начин да не се съгласяват със свалянето на имунитет на който и да е депутат в това НС, независимо от коя парламентарна група е, докато се обсъждат промените в съдебното законодателство.

Томислав Дончев съобщи, че днес са започнали разговори и с други парламентарни групи в търсене на широка подкрепа в НС за промени в основния закон. И уточни, че го правят не заради персонален страх. Въпреки че, обясни Дончев, днес е Делян, утре може да е Деница, после някой друг.

Случващото се, според него, е изключително показателно за това как критиката към прокуратурата, че държи дела „на трупчета“, за да влияе на политическите решения на определени политици, се потвърждава с последните развития.

В НС има мнозинство, решено да проведе съдебна реформа, няма да позволим това мнозинство да бъде превърнато в малцинство, заяви той. Това е опит да бъде осуетено, разбито мнозинството в НС, готово да проведе съдебна реформа, смята зам.-председателят на ГЕРБ.