Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот в ЕС

Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Според данни за миналата година покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз (БВП -покупателна способност). Това сравнение, според Петър Ганев, старши анализатор в Института, най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, тъй като отчита и различията в цените и разликите в доходите в отделните държави, предава БНР.

"Минахме границата от 50% спрямо Германия, 60% с Франция, като и двете граници ги минаваме сега за първи път. Грубо казано това означава, че ние може да разполагаме наполовина с това, с което разполага германецът. Преди 20 години е било с 1/4 или дори с 1/5 спрямо тези държави. Тоест, ние сме тръгнали от много ниска база"

Въпреки данните на статистиката българите нямат усещането, че живеят по-добре, обясняват икономистите:

"Свободата на пътуване ни позволява много лесно да се сравняваме с богатите. Позволява ни сравнително лесно да напуснем държавата и директно да се влеем в пазара на труда на по-богатите. И е нормално да правим такива сравнения. Въпреки това мисля, че обикновеният човек отчита, че разликата му в качеството на живот спрямо преди 10 години или спрямо преди 20 години наистина е чувствителна", коментира Ганев.