Тръмп спря парите за СЗО

Президентът на САЩ обяви, че спира вноските към Световната здравна организация, заради "многото допуснати грешки" по време на пандемията от коронавирус.
"Днес давам инструкции на администрацията си да спре финансирането на Световната здравна организация, докато се извърши оценка на лошото й управление и прикриването на информация, за разпространението на коронавируса. Загрижени сме дали по време на пандемията щедростта на САЩ е използвана по възможно най-добрия начин. Истината е, че СЗО се провали в това да събира, проверява и споделя информация по прозрачен и навременен начин", заяви американският президент на пресконференция в Белия дом.
По думите му САЩ дава между 400 и 500 милиона долара на организацията, а Китай десет пъти по-малко. Тръмп настоя на СЗО да бъде потърсена отговорност за "провалите в реакцията на кризата".

Държавите последваха насоките на СЗО, оставиха границите си отворени за Китай и пандемията по света се усили. Ще продължим да работим със СЗО, за да установим дали ще приложи значими реформи, но засега ще работим с други страни, каза още Тръмп.