Доц. Мангъров: Тестовете за COVID-19 да се правят на случаен принцип, но не на всички

Няма нужда да се изследва цялото население за коронавирус, достатъчно е да се изследва една определена част от българите на случаен принцип.

Това обяви доц. Ананас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозна болница, по БНР. Поводът е обявената от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев нова политика срещу COVID-19 на масово тестване на хората.

За да бъде епидемологично достоверно е достатъчно да се тества част от населението на случаен принцип, коментира доц. Мангъров, който пръв предложи още в началото на пандемията да има масово тестване за коронавируса.

Хубаво е да се прави както теста, с който се установяват заразените, отделящи вируса, така и пробите за антитела срещу него. Трябва да се направи едно представително проучване, което да бъде достатъчно голямо, за да е достоверно – да не се подбират само полицаи, лекари…, а да се изследва на случаен принципа, смята доц Мангъров.

По думите му така ще се получи информация какво се случва в страната. Би могло да се изследва и цялото население, но ще бъде много скъпо и няма да ни стигне времето, за да го направим, подчерта специалистът.