Анастасов: Писмото от ДПС до посланиците на ЕС е фалшиво

"ДПС начело с тандема „Доган-Пеевски“ е по-силно от всичко и всеки", написа във фейсбук заместник-председателят на ДПС Станислав Анастасов.

Постът му е в отговор на разпространено писмо от негово име до посланиците на страните членки на ЕС и НАТО, в което се твърди, че причината за разцеплението в ДПС са връзките на Ахмед Доган с Русия и руската посланичка у нас Митрофанова.

"Разпространеното фалшиво „писмо“ от медиите на Прокопиев е нагледен пример в класическия стил на активно мероприятие на ДС. Няма никакво съмнение, че този опит за манипулация е в отговор на призива на областните председатели на ДПС за единно и цяло ДПС под ръководството на тандема „Доган-Пеевски“, което според него "не се харесва на няколко деребеи и мераклии", написа Атанасов във фейсбук.

При гласуването на кандидата за министър-председател на ГЕРБ Росен Желязков на 3 юли, ПГ на ДПС не гласува единно. 14 депутати гласуваха "против". След като правителството не беше прието, председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че "Русия печели" от случилото се и че "ДПС има 30 евроатлантически народни представители".

В писмото, публикувано от в. "Капитал" се подчертава, че след телефонни обаждания на г-н Доган, наречен бивш председател на ДПС, а не почете председател, се е стигнало до разделение в ПГ на ДПС,

"Като се имат предвид и предишни изяви и подкрепа на г-н Доган за Русия и нейната политика и тясната му връзка с посланик Митрофанова и руския консул в България, смятаме, че днешните му действия представляват хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация в България", е написано в писмото, което е на английски език и е на бланка на ДПС.

Писмото е изпратено миналата седмица, малко след като опитът за съставяне на правителство се провали.

Днес ПГ на ДПС се събира, за да обсъди въпроса дали ДПС да приеме втория мандат и да се опита да състави правителство или да го върне веднага. Това обяви Делян Пеевски, след среща с председателите на областните структури.