Намериха дрон с мина в скалите край Тюленово

Дрон с предполагаема бомбае е видян на брега в района на Тюленово.

В социалните мрежи са публикувани снимки от Радослав Русев, който разказа, че късно снощи устройството е било открито заседнало на скалите и е имало светлинна индикация.

То е видяно малко след 22 часа, сигналът е подаден от Русев на спешния телефон 112. В района вече има полиция и военни. Отцепен е периметърът около скалата, като на място се очакват специални екипи, които да проверят дали има взрив на дрона и дали той е опасен.

Според експерти към безпилотния летателен апарат има прикрепена мина, възможно е да е от Украйна. Сблъсъкът със скалите край Тюленово не е бил достатъчно силен, за да се взриви устройството,

Радослав Русев, който е заснел дрона, разказа за Нова тв, че когато се обадил на спешния телефон 112, помислили, че сигналът е фалшив. След което обаче уведомили полицията. Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, обясни свидетелят, а бомбата – около 50-60 см.

В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа, допълни Радослав Русев. Само са отцепили района. Няма специалисти, които да кажат какво трябва да се направи. Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

Група за невзривени боеприпаси на ВМС пътува към Тюленово, обявиха тази сутрин от Венното министерство. Според военните експерти става дума за 82-милиметрова мина, прикрепена към устройство, което не е ясно дали е дрон, съобщава БНР.

От ВМС уточниха, че най-важна за тях е безопасността и затова мината ще бъде обезвредена на място, или изтеглена на друго място, където да бъде безопасно унищожена. По-късно ще бъде разпространена официална информация от Щаба на ВМС за случая.