Държавите в ЕС се групират в "балони за пътувания"

Европейските държави започнаха да обявяват плановете си за отваряне на вътрешните граници в ЕС преди началото на летния туристически сезон. Очаква се повечето от тях да направят това в средата на юни, като се оформят групи, в които епидемичната обстановка е сходна.

Зоните за свободно пътуване в Европейския съюз, които включват няколко съседни държави или региони се наричат "Мини-Шенгени" или "балони за пътувания", съобщи БНТ.

Първите, които обявиха създаването на балон за пътуване бяха балтийските държави - Литва, Латвия и Естония, които вече свалиха ограниченията помежду си. Всеки, който идва от други страни, подлежи на 14-дневна карантина.

Чехия, Австрия и Словакия също се надяват от средата на юни да оформят мини-Шенген, по думите на чешкия вътрешен министър. Очаква се Германия, Полша и Унгария да се включат в групата. Берлин и Виена обявиха, че искат да отварят границата помежду си от 15 юни.

Държавите от Бенелюкс също обявиха, че започват разговори за създаването на балон за пътуване. България и съседните Гърция и Сърбия се разбраха за свободно пътуване. Румъния позволи вчера свободен сухопътен транзит на българските граждани, които пътуват от България, без да изисква индивидуално разрешение по дипломатически път.

Препоръките на Брюксел са да има повече координация между държавите и да няма прибързано отваряне на границите в опит да се привлекат туристи.