Джеф Безос излита в Космоса

Днес е дебютният полет на най-богатия човек на планетата Джеф Безос в Космоса. Очаква се ракетата, разработена от неговата компания "Блу Ориджин"да излети в 14 часа BST/Британско лятно време/ от Западен Тексас. В нея няма да участват пилоти и инженери, а само Безос, брат му, 82-годишна авиаторка и тийнейджър турист.

Капсулата е напълно автоматизирана за разлика от самолета на "Върджин галактик" на милиардера Ричард Брансън, който бе управляван от двама пилоти при полета преди седмица.

Лично Безос е поканил двама души на борда на "Ню Шепард" за полета - 50-годишния си брат Марк и авиаторката Уоли Фънк. Тя е на 82 години и ще стане най-възрастният човек, летял в космоса. Фънк е сред 13-те жени-пилоти от програмата "Меркурий 13", в която група жени преминават през същите тестове като кандидат-астронавти на НАСА, подбрани за първия полет на американец в космоса, но не били допуснати до полет заради пола си. "Най-сетне!", възкликва тя, когато научава, че й предлагат участие в полета на Безос.

С тях ще е и Оливър Дамен от Нидерландия, на 18 години, който пък ще стане най-младият човек, отправил се към космоса. Баща му, който е финансист, наддава в търга, организиран от Безос през юни, но се оттегля, когато цената започва да расте много и достига 28млн.

Младежът, който ще бъде студент от есента, е запален по космоса и ще е първият плащащ клиент на "Блу ориджин", като от компанията не разкриват каква е цената на билета му.


Безос създаде "Блу ориджин" през 2000 г. Той казва, че е финансирал космическата компания, като продал акции в "Амазон" за един милиард долара. Той се запалил по космоса още като петгодишно дете, когато гледал кацането на Луната на 20 юли 1969 г. на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин.

Безос, който е на 57 години, притежава в. "Вашингтон пост" и се оттегли като изпълнителен директор на "Амазон".

"Човек се променя, когато види Земята от космоса. Променя се отношението ни с тази планета, с човечеството. Това е нещо, което съм искал да направя през целия си живот", каза Джеф Безос.

Очаква се ракетата да се издигне на височина от около 106 километра. Брансън преди седмица се издигна до 86 километра над земната повърхност.

Ракетата "Ню Шепард" с дължина 18 метра ще се устреми към космоса със скорост три пъти скоростта на звука, преди да се отдели от капсулата и да кацне на Земята. Целият полет на капсулата ще продължи 11 минути, а пътниците на борда ще останат в безтегловността за три до четири минути. Очаква се капсулата да се приземи с парашути десет минути след изстрелването.

"Блу ориджин" е с най-големите илюминатори, създавани за космически кораб. Безос притежава изолирания терен, от който се изстрелват ракетите.


Очаква се скоро след полета на Безос, компанията "Блу ориджин" да започне продажба на билети на космически туристи и вече е подготвила няколко търга. След като четвъртото място за първия полет беше продадено за 28 милиона долара, 19 космически и образователни организации ще получат по един милион долара от тях, а останалите пари ще се използват за образователни програми от "Клуб за бъдещето" на "Блу ориджин".