Сагата "Джокович" в Австралия продължава

Сагата със световния тенисист №1 Новак Джокович продължава седми ден.

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук отново отложи вземането на решение по делото за депортиране на сръбския тенисист, съобщава базираният в Мелбърн The Age.

"Министърът разглежда въпроса за депортирането. Делото ще бъде щателно изучено, за да вземем справедливо решение“, се казва в изявление на институцията.

В същото време министър-председателят на Австралия Скот Морисън е провел телефонен разговор с премиера на Сърбия Ана Бърнабич по повод Новак Джокович. Морисън заявил, че не смята, че неговата държава е нарушила правата на 34-годишния белградчанин.

Представители на австралийските власти нарекоха разговора „много конструктивен“.

От The Age написаха, че Новак Джокович го заплашва година затвор за предоставяне на неверни данни. При влизането си в Австралия на 5 януари сърбинът е заявил, че не е посещавал друга държава през последните 14 дни, но стана ясно, че е ходил в Испания в този период.
Тенисистът се е оправдал, че от Тенис Австралия са били попълнили тези данни.

В същото време Джокович се извини за „грешка в преценката“ при участието си в интервю за медиите, докато знаел, че е положителен за Covid-19, и призна, че агентът му е допуснал административна грешка във формуляра за пътуване.

Световният №1 в тениса написа, че неговият агент „искрено се извинява“ за това, че е поставил отметка в неправилното квадратче в австралийската му декларация за пътуване, което означава, че той твърди, че не е пътувал никъде през 14-те дни преди пристигането си в Австралия, въпреки че е бил в Испания.

В дълга публикация в Инстаграм Джокович каза, че е получил положителен резултат в нощта на 17 декември, след като е подал теста предния ден. В своята клетвена клетвена декларация той отбелязва, че е бил „тестван и диагностициран“ на 16 декември.

В поста си Джокович подчертава, че „се чувствал задължен“ да продължи и да проведе интервю с френският L'Equipe на 18 декември, защото „не искал да разочарова журналиста, но се увери, че съм социално дистанциран и носеше маска, освен когато се снимаше моята снимка”.

„Докато се прибрах вкъщи след интервюто, за да се изолирам за необходимия период, като се замисля, това беше грешка в преценката и приемам, че трябваше да отложа този ангажимент“, каза сега Джокович.