Джон Ленън: Всичко, от което имаш нужда, е любов

Джон Ленън - един от най-великите

Да си спомним за него, 41 години, след като беше убит от психически неуравновесения Марк Чапмън

Ленън е роден в Ливърпул. Майка му Джулия Стенли е сама, защото баща му Алфред Ленън е на фронта. Щастливата родилка прибавя към първото име на момченцето и това на на тогавашния министър-председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил.

Джон е на 4, когато отива да живее при леля си Мими и мъжа й Джордж Смит, защото собствените му родители нямат време за него, карат се постоянно и в крайна сметка слагат край на неустановените си юридически отношения. На 6 детето тръгва в началното школо „Доувдейл“, на 12 влиза в училището „Куори Бенк“, където нито заляга над учебниците, нито спазва дисциплината. Той е на 13, когато чичо му Джордж Смит умира и това го потапя в депресия.

На 16 вече се увлича по рокендрол истерията, заляла цяла Великобритания. Неговият идол е Елвис Пресли. Първата китара на Джон струва 10 лири. Купува я на старо разкаялата се Джулия, която има ново семейство, но наема квартира близо до жилището на сестра си, за да бъде по-често с Джон. За да изкупи родителските грехове от ранната си младост, тя му позволява всичко – за разлика от Мими, която напразно настоява и за добро възпитание, и за качествено обучение.

През 1957-а Джон създава първата си група, „Куоримен“, заедно с приятелите си Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън. Дебютното им представление е върху платформа на камион. На 6 юли същата година изнасят концерт за храмовия празник на енорийската църква в Уултън, където Айвън довежда Пол Маккартни. Въпреки че е пиян, Джон е впечатлен от момчето, което свири на китара по-добре от него, и го кани в бандата. Макартни на свой ред въвежда още един авер в лоното на рок братството - Джордж Харисън.

През 1960-а Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Стюърт Сътклиф сформират The Silver Beatles – „Сребърните Бийтълс“. Година по-късно първата дума от името на групата отпада. Тогава е и същинският им старт – в ливърпулския клуб „Кавърн“.

Свирят там 300 пъти до 1963-а. През 1965-а „Бийтълс“ става първата група, изнесла концерт на стадион пред 55 600 души в Ню Йорк. През 1966-а Ленън среща авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно. Той се развежда със Синтия, майката на сина му Джулиън, за да се ожени за новата си муза през 1969-а в Гибралтар.

До 1970-а „Бийтълс“ издават 12 студийни албума във Великобритания и един в САЩ. След разпадането им Ленън започва солова кариера и пуска 8 студийни тави.

Джон Ленън и Йоко Оно се разделят временно през 1974-а и той заминава за Лос Анджелис. След няколко неуспели бременности на Йоко, тя ражда Шон - на рождения ден на Джон през 1975-а. Семейството се установява за постоянно в Ню Йорк. След дълга творческа пауза Джон започва работа по нов албум – „Двойна фантазия“, който ще се окаже последният в живота

3 седмици преди официалната му премиера през 1980-а маниакът фен Марк Чапман убива бийтълса пред прочутия билдинг „Дакота“ срещу Сентръл парк в Ню Йорк – там живее фамилията Ленън.

Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно се прибират към дома си, след като са прекарали последните часове в звукозаписното студио Hit Factory. Когато двамата са на входа пред сградата “Дакота”, където се намира жилището им, пред Ленън изниква психически неуравновесеният Марк Дейвид Чапман. Чапман първо моли Ленън за автограф върху последния, излязъл само преди две седмици албум “Double Fantasy”. После изчаква Ленън да го подмине и стреля пет пъти в гърба му.

Ленън пада. Портиерът на сградата вика полиция, а убиецът на един от най-великите хора на ХХ век стои и чака пристигането на полицаите, като през цялото време рецитира “Спасителят в ръжта” на Селинджър.

Ленън умира по-късно в болницата, а Чапман получава доживотна присъда. Денят е 8 декември – една от най-черните дати в поп културата на миналия век. През август 2020 Чапман се извини на Йоко Оно по време на съдебно заседание за освобождаването му под гаранция. "Искам само да подчертая, че съжалявам за престъплението си", каза Чапман. "Това бе изключително егоистично действие. Съжалявам за болката, която съм причинил на Оно. Не спирам да мисля за това".

България изпраща сто розови храста за мемориалния кът на Джон Ленън в Сентръл парк в Ню Йорк, известен като Ягодовите полета по името на прочутата песен на „Бийтълс“. За мото е избран текстът на Джон “Представи си, че всички хора живеят в мир” (Imagine).

На монтираната мраморна плоча са изброени 31 държави, официално присъединили се към инициативата. По азбучен ред сред първите е отбелязана и България.