Джон Ленън: Всичко, от което имаш нужда, е любов

Джон Ленън - един от най-великите

На днешната дата великият музикант и певец, великият Бийтълс Джон Ленън щеше да навърши 82 г.

Ленън е роден в Ливърпул през 1940г. като Джон Уинстън Оно Ленън. Баща му Алфред отсъства по време на раждането му, защото е на фронта. Майка му Джулия Стенли прибавя към първото име на момченцето и това на тогавашния министър-председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил.

Джон е на 4, когато отива да живее при леля си Мими и мъжа й Джордж Смит, защото собствените му родители нямат време за него, карат се постоянно и в крайна сметка слагат край на неустановените си юридически отношения. На 6 той тръгва в началното школо „Доувдейл“, на 12 влиза в училището „Куори Бенк“, но е труден и недисциплиниран ученик. Той е на 13, когато чичо му Джордж Смит умира и това го потапя в депресия.

На 16 вече се увлича по рокендрол истерията, заляла цяла Великобритания. Неговият идол е Елвис Пресли.

Първата китара на Джон струва 10 лири. Купува я на старо разкаялата се майка на Ленън, която има ново семейство, но наема квартира близо до жилището на сестра си, за да бъде по-често с Джон. За да изкупи родителските грехове от ранната си младост, тя му позволява всичко, за разлика от Мими, която напразно настоява и за добро възпитание, и за качествено обучение.

През 1957-а Джон създава първата си група, „Куоримен“, заедно с приятелите си Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън. Дебютното им представление е върху платформа на камион. На 6 юли същата година изнасят концерт за храмовия празник на енорийската църква в Уултън, където Айвън довежда Пол Маккартни. Въпреки че е пиян, Джон е впечатлен от момчето, което свири на китара по-добре от него, и го кани в бандата. Макартни става член на Куоримен, а година по-късно довежда още един бъдещ Бийтълс - Джордж Харисън.

През 1960-а Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Стюърт Сътклиф сформират The Silver Beatles – „Сребърните Бийтълс“. Година по-късно първата дума от името на групата отпада. Тогава е и същинският им старт – в ливърпулския клуб „Кавърн“.

Свирят там 300 пъти до 1963-а. През 1965-а „Бийтълс“ става първата група, изнесла концерт на стадион пред 55 600 души в Ню Йорк.

През 1966-а Ленън среща авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно. Той се развежда със Синтия, майката на сина му Джулиън, за да се ожени за новата си муза през 1969г.

До 1970-а „Бийтълс“ издават 12 студийни албума във Великобритания и един в САЩ. След разпадането им Ленън започва солова кариера и пуска 8 студийни плочи.

Джон Ленън и Йоко Оно се разделят временно през 1974-а и той заминава за Лос Анджелис. След няколко неуспели бременности на Йоко, тя ражда сина им Шон - на рождения ден на Джон през 1975-а. Семейството се установява за постоянно в Ню Йорк. След дълга творческа пауза Джон започва работа по нов албум – „Двойна фантазия“, който ще се окаже последния в живота му.

3 седмици преди официалната му премиера през 1980-а маниакът фен Марк Чапман убива бийтълса пред прочутия билдинг „Дакота“, срещу Сентръл парк в Ню Йорк, където живее фамилията Ленън.

Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно се прибират към дома си, след като са прекарали последните часове в звукозаписното студио Hit Factory. Когато двамата са на входа пред сградата “Дакота”, където се намира жилището им, пред Ленън изниква психически неуравновесеният Марк Дейвид Чапман. Той първо моли Ленън за автограф върху последния, излязъл само преди две седмици албум “Double Fantasy”. После изчаква Ленън да го подмине и стреля пет пъти в гърба му.

Ленън пада. Портиерът на сградата вика полиция, а убиецът на един от най-великите хора на ХХ век стои и чака пристигането на полицаите, като през цялото време рецитира “Спасителят в ръжта” на Селинджър.

Джон Ленън умира по-късно в болницата, а Чапман получава доживотна присъда.

Другият велик Бийтълс Пол Маккартни си спомня в предаването „60 минути“ по телевизия „Си Би Ес“:

„Специално си спомням как веднъж, ей така от нищото, Джон просто каза: „Тревожа се за това как ще ме запомнят хората."

В този миг Пол Маккартни се намесил и побързал да успокои Ленън с думите: „Ти ще бъдеш запомнен като един от най-великите хора.“

Песните на Ленън - Imagine, Hey Jude, Let It Be, Help!, са признати за най-великите на 20-ти век