ЕК прекрати наблюдението на България и Румъния

Европейската комисия обяви, че окончателно приключва механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Механизмът беше създаден през 2007 г. при присъединяването на двете страни към Европейския съюз заради проблеми с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа.

През 2019 г. Брюксел спря докладите за България, а днес окончателно прекратява наблюдението. Страната ни остава част от годишния доклад за върховенството на закона, който засяга всички държави от общността.

Именно Механизмът за сътрудничество и проверка беше една от причините, която Нидерландия изтъкваше, за ветото си върху приемането на България в Шенген. Нидерландия, която е против България, но не и против Румъния, поиска специален доклад по механизма за страната ни. От Комисията отказаха с мотива, че докладите за България са прекратени още през 2019 година.

"Бих искала да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега", каза председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен.

"Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме механизма. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали страни- членки", заяви Фон дер Лайен.