ЕК осъди вандалските прояви срещу сградата и в София

Сградата на Европейската комисия в София беше изцапана с червена боя по време на протест на симпатизанти на "Възраждане" и БСП.

Протестът беше обявен като "поход за мир“. В страницата си във Фейсбук "Възраждане" обявиха, че ще отидат пред сградата на ЕК в София, за да протестират „срещу намесата на Брюксел във вътрешните ни работи“.

Демонстрацията, която се състоя в неделя следобед, блокира за около половин час движението по ул. „Г. С. Раковски“.

Да наричаме нещата с истинските им имена. „Войната не е мир. Когато твърдиш, че си за мир, не подкрепяш страната, която е запалила войната“, казват в позиция ПП-ДБ. Не може да се подкрепя режим, в който ракети събарят жилищни блокове, убиват цивилни граждани и оставят „кървави парцали там, където доскоро се е чувал детски смях".

„Има един човек, който е отговорен за войната – това е Владимир Путин“, посочват от коалицията и добавят, че мир иска Украйна, мир иска Европа, мир иска България, но Путин иска война.

Категорично осъждам посегателството срещу сградата на ЕК в София, написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Изключително тревожно е, че тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България, посочва Борисов в публикацията си в социалната мрежа.

Европейската комисия осъжда вандалските прояви срещу сградата на нейното представителство в София, се посочва в позиция на ЕК, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България.

Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи, се отбелязва в позицията.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъди в "Туитър" вандалската проява срещу Дома на Европа в София. "Ще почистим сградата. Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен. #СлаваНаУкраина", написа тя в Туитър.

Днес от рано сутринта алпинисти чистят сградата на ЕК. Това вероятно ще продължи няколко дни.