ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина и лечение на Covid-19

България се включва със 100 000 евро

В безпрецедентна кампания за набиране на средства Европейската комисия успя да събере 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19.

1,4 милиарда евро бяха предложени от самата Еврокомисия. Германия и Франция обещаха по половин милиард евро, а Норвегия отдели 1 млрд. долара. България също участва в общите усилия с вноска от 100 хиляди евро.

Световната здравна организация (СЗО) приветства "световната солидарност" на проведената днес донорска конференция за финансиране на разработването на ваксина срещу новия коронавирус, предаде Франс прес. "Това е мощна и вдъхновяваща демонстрация на световната солидарност", заяви на виртуална пресконференция генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той подчерта, че пандемията е "възможност за света да се обедини пред една обща заплаха, но и за да построи общо бъдеще". Генералният директор на СЗО наблегна на необходимостта от "справедливо разпределение" на бъдещата ваксина срещу новия коронавирус.

„Намираме се в пандемия, в такава ситуация, която след Втората световна война светът не познава. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор“. Това заяви българският премиер Бойко Борисов виртуално за Международната донорска конференция.

„Ние силно подкрепяме дейността на ООН и всички международни институции, които работят в момента. Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID-19“, изтъкна Борисов.

„Не на последно място, считам че това трябва да ни накара да извадим своите поуки и да запасим, дори и да презапасим Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори, допълнителна апаратура и разбира се - обучения, квалификация и закрила на медицинските лица“, каза още българският премиер пред висшите представители на ЕС и G-20.