Експерти: Никакви пейки и бири в парка. Инфекцията не е спряна

Бирата само пред телевизора- каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев по радио „Фокус“.

Не трябва да се ползват пейки в парковете, забранено е! Разговорите между хората трябва да са на около 1,5-2 м, задължително с маски. И винаги от слънчевата страна. Слънцето е най-силният дезинфекциращ фактор на градската среда, препоръча експертът.

Никой не си прави илюзии, че мерките ще спрат въздушно-капкова инфекция, заяви пък колегата му в Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев по БНТ. Успяваме да държим инфекцията под известен контрол, да отлагаме нейното развитие и да смачкама върха - да не е остър, да не се чудим къде да приемаме болните, да нямаме апаратура и лекарства. Много жалко ще бъде, ако не устоим по емоционални причини, допълни той.

Следващата стъпка за облекчаване на мерките срещу коронавируса вероятно ще е отварянето на парковете и Витоша, но това ще стане, ако хората спазват правилата, уточни д-р Кунчев.

Според него скоро трябва да бъдат отворени държавните граници. От кого се пазим, къде няма вирус - Българи, Гърция, Турция, Румъния? Тоталното затваряне на границите имаше смисъл, когато всяка инфекция беше вносна. След седмица-две тези мерки ще се обезмислят, коментира специалистът.

снимка: Никола Ончев