Европейският парламент обяви Русия за спонсор на тероризма

С огромно мнозинство евродепутатите приеха резолюция, в която обявяват Русия за спонсор на тероризма. Решението получи 494 гласа "за", 58 евродепутати бяха "против", а 44 се въздържаха.

Приетият вариант бе смекчен спрямо първоначалните проекти, в които Русия директно се обявяваше за терористична държава.

"Членовете на ЕП подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления", се казва в документа.

Парламентът призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството ѝ в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат също да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. Членовете на ЕП искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.