Евродепутат: България е шокиращо бедна, заради лошо управление

"Бедността в България е шокираща, това не е като климата, тя е резултат от лошо управление", заяви на брифинг ръководителят на групата за мониторинг от Европейския парламент София ин'т Велд, която обобщи впечатленията си от посещението у нас на групата евродепутати от LIBE

Велд посочи, че борбата с корупцията е в крайна сметка борба и с бедността.

Тя посочи, че е шокиращо, когато не са задоволени най-елементарни нужди на хората като водоснабдяване, отопление, осветление.

"И не е вярно, че няма вода, че няма отопление и осветление - има лошо управление", заключи нидерландката от "Обнови Европа".

Велд призна, че евродепутатите не са получили отговори на всичките си въпроси от срещата им с главния прокурор Иван Гешев. По думите й членовете на делегацията от ЕП са питали за действия по конкретни разследвания.

"Зададохме въпрос, свързан с печално известните снимки на един бивш министър-председател. Получихме отговор - не знам къде се намира този случай по отношение на прозводството", каза още ръководителката на мониторинговата група, намеквайки за фотосите с кюлчетата злато в спалнята на Бойко Борисов.

От коментара й стана ясно, че главният прокурор не е уведомен какво става на този етап.

Монополът върху започването и прекратяването на разследвания и безотчетността на главния прокурор са голям проблем за България не от скоро и тази тема е била обсъдена с Иван Гешев.

Липса на разследваща журналистика, на прозрачност в собствеността на медиите и заплахи към журналисти бяха основните проблеми, очертани от мониторинговата група, обяви още евродепутът.

Установили са опити да бъде дискредитирана класацията на "Репортери на граници", според която България е на 112-то място по свобода на медиите: "Тенденцията е ясна: преди години България беше на 34-то място може би, а сега е на 112-то. Ако добавим всичко, което виждаме и чуваме, да - има повод за опасения".