Фон дер Лайен: България и Румъния са готови за Шенген

"България и Румъния доказаха, че са готови за Шенген. Да ги приемем, да не ги бавимм!". За това призова председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен в годишната си реч пред парламента в Страсбург.

В най-важната си реч тя обяви още, че приоритет на ЕС ще бъде разширяването му. "Украйна е готова да стане член, Западните Бълкани и Молдова - също" каза Фон дер Лайен.

Тя обяви, че Комисията и екипът ѝ са изпълнили над 90% от обещанията, които е направила, когато пое ръководството на Европейската комисия през 2019 година.

"Когато застанах пред вас през 2019 г. с моята програма за зелена, дигитална и геополитическа Европа, знам, че някои от вас изпитваха съмнения", обърна се Фон дер Лайен към депутатите в последната си реч "За състоянието на Съюза" преди изборите за Европейски парламент идния юни.

"Но вижте къде се намира Европа днес. Станахме свидетели на раждането на геополитически съюз – подкрепящ Украйна, противопоставящ се на руската агресия, отговарящ на настъпателността на Китай и инвестиращ в партньорства", каза още тя. "Сега имаме Европейска зелена сделка, която е на централно място в нашата икономика и е без аналог по своята амбиция", добави Фон дер Лайен.

ПРОМЯНА

"Блокът трябва да се промени. Време е всички да кажем, че Европейският съюз трябва да се реформира, трябва да се рестартира и трябва да бъдем в състояние да отговорим на въпросите, които гражданите ни задават - и на промените, които гражданите искат от нас. Европейският съюз, който в момента работи за 27 държави, няма да работи ефективно за 32, 33 или 35 в това състояние", посочи тя.

На свой ред Фон дер Лайен обяви, че отново политиците трябва да спечелят доверието на европейците.

"Да отговорим на техните тревоги и да си свършим работата. Изпълнихме над 90% от политическите насоки от 2019 г. Когато сме единни, резултатите са на лице.

Тя подчерта, че след по-малко от 300 дни предстоят избори: "Това е време за размисъл върху състоянието на нашия съюз и работата на техните представители. Ще видим каква Европа искат хората".

По думите й Съюзът отразява визията за бъдеще след Втората световна война, бъдеще на мира и благоденствието.

"Когато разговарям с младите хора, виждам същата визия, същото убеждение, че Европа отново трябва да отговори на призива на история", каза председателят на ЕК.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ

Урсула Фон дер Лайен обеща, че европейската индустрия ще бъде подкрепяна през цялото време на прехода към зелена икономика.

"Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа – това е нашата цел", подчерта тя.

КИТАЙ

Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия в ЕС.

"Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората", настоя тя. "Трябва да се справим с тези нелоялни практики. Нека намалим риска, а не да прекъснем отношенията с Китай", категорична бе председателят на ЕК.

ДИСКИРИМИНАЦИЯТА

Според нея с директивата за прозрачността в плащането Европа е е тръгнала по пътя, че равния труд заслужава равно заплащане.

"Не съществува нито един аргумент защо за един и същи вид работа една жена получава по-малко от един мъж, но работата ни далеч не е приключила и трябва да продължаваме да се стремим към напредък... Заедно показахме, че когато Европа е смела и единна, резултатите са налице, но работата ни не е приключила. Нека бъдем единни, нека постигаме резултати днес и да се подготвяме за утре", настоя тя.

ШЕНГЕН

Фон дер Лайен призова България и Румъния незабавно да бъдат допуснати като членове на Шенгенското пространство.

Европейските избори са през юни 2024 година. Очаква се Урсула Фон дер Лайен да обяви кадинатурата си за нов мандат начело на ЕК.