ЕС изчаква следващите дни решението на България за преговорите с РСМ

Българското правителство не може да се произнася без парламентарно обсъждане по френското председателство за отпадане на ветото за началото на преговорите със Северна Македония за членство в Евросъюза. Това обяви на Съвета "Общи въпроси" на ЕС българският заместник-министър на външните работи Васил Георгиев.

"Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. и чрез включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство“, заяви още зам.-министър Георгиев.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон изрази надежда, че през следващите дни може да се постигне решение по двустранния спор между България и Северна Македония, но допълни, че политическата обстановка в страната ни е трудна през последните дни.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович също не изключи възможността да се намери изход пред следващите дни.

"Знаем, че Албания и Северна Македония са добре подготвени, за да се отворят за тях преговорни глави и затова ние много разчитаме на последните седмици от френското председателство за решаването на тези въпроси. Комисията силно подкрепя тези усилия", заяви той след края на Съвет "Общи въпроси" в Люксембург.

Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение утре за участието си в предстоящата тази седмица среща на върха ЕС - Западни Балкани. Това каза сръбският президент Александър Вучич, след видеоразговор с премиерите на Албания и Република Северна Македония, Еди Рама и Димитър Ковачевски.

Вучич и Рама искат да се солидаризират с Република Северна Македония, чиито представители разглеждат възможността да не пътуват в Брюксел, недоволни от това как са третирани от ЕС, отбелязва Танюг.

Еди Рама съобщи в Туитър за разговора като прогнозира, че в Брюксел ще чуят отново "Не, съжаляваме!"

Рама заявява: "Целият съюз, похитен от България, не е добър спектакъл за гледане! Какво да правим там?"

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще се проведе на 23 юни в Брюксел.