Еверест стана по-висок с почти метър

Еверест - най-високият връх в света стана още по-висок. Новата му официална височина е 8848,86 метра, съобщава в. Washington Post.

Това е височината, за която са се съгласили Китай и Непал, които проведоха собствени паралелни измервания на върха през последните близо три години.

Дълго време двете държави имаха разногласия за височината на върха. Основната причина е дали трябва да се измерва и снегът отгоре или само до върха на камъните. Непал подкрепяше първата идея, докато Китай предпочиташе втората.

Границата на двете държави минава през самия връх и затова двете заедно трябваше да достигнат до решение. Непал започна измерването още от 2017 г., докато Китай се присъедини миналата година.

Измерването е направено и чрез поставяне на предаватели на върха, които измерват времето на пътуване на сигнала между него и сателити в орбита. След това са използвани и GPS и геложки измервания, както дори и радар. Накрая екипи на двете държави са изкачили върха за потвърждение.

До измерването се стигна след земетресенията в района през 2015 г. Имаше опасения, че върхът може да се е снижил, но замерванията на околните, по-ниски върхове показха, че са станали по-високи. Същото е станало и с Еверест, като сега и двете държави са съгласни за неговата официална височина.

Представители и на двете държави привестваха постижението. Те обявиха още, че ще продължат да работят заедно за защита на околната среда в района на Еверест и ще си сътрудничат в бъдещи научни мисии, пише Вести.бг.