Размествания в листите с евродепутати

Бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции.

ГЕРБ-СДС

Коалицията изпраща 5 депутати. С над 70 000 предпочитания водачът на листата на ГЕРБ-СДС за ЕП Росен Желязков се отказва от мястото си в Брюксел. Така той отваря път за шестия в листата - представителя на СДС – Илия Лазаров. Другите четирима евродепутати от ГЕРБ са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. И четиримата бяха представители в ЕП и досега.

Росен Желязков остава в националния парламент като депутат от Благоевград.

ПП-ДБ

Никола Минчев, Радан Кънев и Ицо Хазарта ще са тримата представители на ПП-ДБ. Радан Кънев и Ицо Хазарта бяха на пето и шесто място в листата, но преференциите ги придвижиха напред. Така те изместиха Стефан Тафров и Даниел Лорер.

ДПС

Размествания ще има и в листата на ДПС. Евродепутатът Илхан Кючюк запазва мястото си. Вторият и третият обаче - Джевдет Чакъров и досегашният евродепутат и Искра Михайлова, вероятно ще отстъпят спечелените мандати на четвъртия и петия – Танер Кабилов, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил, и на Елена Йончева. Тя досега беше депутат от БСП, но след като Корнелия Нинова не я включи в листите, тя смени червените с ДПС.

"ВЪЗРАЖДАНЕ"

Трима представители ще изпрати в Брюксел и"Възраждане". Техни представители ще са Петър Волгин, водачът на листата Станислав Стоянов и Рада Лайкова. От партията вече обявиха, че имат намерение да съставят нова група в ЕП и вече водят разговори с представители на 14 държави. Волгин е шампион по преференции – над 71 000.

БСП

Кристиан Вигенин ще е един от двамата евродепутати на БСП този път. Очаква се решението на социалистите дали в Брюксел ще отиде вторият в листата – проф. Румен Гечев. Ако той остане в България, в ЕП ще остане досегашната евродепутатка Цветелина Пенкова.

ИТН

ИТН изпраща един евродепугаг. Това е водачът на листата - сценаристът Ивайло Вълчев.

Утре вероятно ще станат ясни имената на 17-те български евродепутати, след разместванията.