Евролидерите приеха ембарго за 2/3 от внасяния руски петрол

Лидерите на Европейския съюз подкрепиха ембарго за "повече от две трети" от внасяния руски петрол . Това написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Ограничението се отнася за петрола, който се внася по море и предвижда временно изключение за доставките по петролопроводи.

Решението ще засегне 75 на сто от доставките на руски петрол, а до края на годината - 90 на сто от вноса му в Европа, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

На продължило до рано сутринта аседание, евролидерите взеха компромисното решението, така че да има санкции за Москва, но и те да са съобразено с позицията на Унгария.

Преди срещата унгарският премиер Виктор Орбан обяви:

"Ние сме готови да подкрепим шестия пакет, ако има решения за сигурността на енергийните доставки на Унгария. Решението за тръбопровода не е лошо. Но са ни необходими гаранции, че в случай на инцидент с тръбопровода през Украйна, ще получаваме руски петрол от други източници. Ако ги получим, добре".

Целта на новия пакет от санкции е максимален натиск върху Русия, за да се сложи край на войната, а петролното ембарго съкращава огромен източник за финансиране на военната машина, подчерта от Шарл Мишел.

България ще има отсрочка и ще може да внася руски петрол до края на 2024 година, обяви в Брюксел българският премиер Кирил Петков. Ние сме единствената държава с излаз на море, която получава отлагането. Кирил Петков благодари на евролидерите за това, че са проявили разбиране за зависимостта от руски петрол на преработвателната ни рафинерия.

Лидерите на 27-те решиха също да отпуснат повече от 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна, за което настояха и страните от Г-7.

Като част от шестия пакет от санкции срещу Москва, най-голямата руска банка "Сбербанк" ще бъде изключена от системата за международни разплащания SWIFT. Спира се и излъчването в Европа на още три руски държавни канала, обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Срещата на върха в Брюксел продължава и днес.