Много страни премахват ограниченията

ИТАЛИЯ

Отпадат забрани за пътуване в областите, между тях свободното придвижване ще е възможно след 3 юни. Отварят всички магазини, като в малките ще се допуска по един клиент. При пробване на дрехи и ще се носят ръкавици, но после няма да е нужно пробваните и върнатите дрехи да се денизфекцират. Отварят се и търговските центрове, в това число и моловете и ресторантите в тях, но при спазване на изискване за различни входове и изходи за клиентите.

На много места ще се мери температурата на входа. В ресторантите и кафенетата, които отварят врати също от днес, ще се изисква спазване на дистанция между клиентите от 1 метър и правене на резервации, като списъкът с клиентите ще се пази 14 дни, съобщи БТА. Насърчава се използването на външните части на ресторантите, тоест на градини и тераси. Персоналът ще е с маски и ръкавици. От днес подновяват работа музеите и италианските храмове. Плажовете са отворени също, но при 10 квадратни метра на чадър и 1,5 метра между шезлонгите под чадъра.

В Испания баровете, кафенетата и ресторантите ще могат да отворят терасите си за посетители при заетост от 50 процента . Отварят врати и търговските обекти с площ до 400 квадратни метра при ограничение на посетителите, които едновременно са в тях. Частично ще могат да възобновят работа спортните зали, музеите, театрите, църквите. Библиотеките също отварят врати. Отварят врати и хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях.

Гърция от днес се отваря археологическите обекти, зоопарковете, парковете, ботаническите градини, залите за залози, спортните зали, басейните, спортните площадки, спортните клубове. Ще е възможно да се пътува между отделните райони, както и по море до остров Крит. Възобновяват се часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове. Отварят се и търговските центрове и моловете при изискване за спазване на определена площ на клиент. Подновяват се филмовите снимки и театралните репетиции.

В Ирландия от днес стартира фаза 1 на облекчаване на мерките, включваща разрешаване движението навън на групи до 4 души. Ще започне и поетапното връщане на работа, като първоначално това ще касае строителните работници и градинарите, както и търговците на дребно, които работят основно навън. Разрешават се и пътувания при необходимост до 20 километра от дома. Въвежда се 14-дневна карантина на пътниците, които пристигнат на ирландските пристанища и летища от чужбина.

В Белгия от днес отварят врати училищата - пореден етап от постепенното облекчаване на карантинните мерки. В Дания отварят врати средните училища (6-10 клас), ресторанти, кафенета, библиотеки, църкви. Полша също смекчава карантинните мерки, като се отварят ресторанти, кафенета, барове, хранителни зони в молове . В Словения се отменят всички ограничения за работа на магазините, ресторантите и фирмите за услуги. В Черна гора започва третата фаза на отмяна на ограничителните мерки, която ще обхваща работата на ресторантите, кафенетата, терасите на хотелите, плажните барове, плажовете и търговските центрове.

В Швеция - страната, в която не бе наложена карантина, базовото репродуктивно число е малко под 1 , което означава овладяване на заразата.

Броят на инфектираните с коронавируса в Швеция нарасна за денонощие с 466 и достигна днес 30 143. На интензивно лечение в кралството са 1842 болни с новия вирус. Властите заявяват, че епидемиологичната ситуация като цяло е стабилизирана. Шведското правителство препоръчва на гражданите да не се събират на групи над 50 души, а в повечето видове обучение да се използват дистанционни форми.