Европрокуратура проверява 6 фирми строили тунел "Железница"

Европейската прокуратура е започнала претърсвания на 6 фирми, свързани със строителството на тунел "Железница" на могистрала "Струма".

Проверяват се фирми и четири частни къщи в две области на страната, съобщиха от институцията.

Целта на обиските е събиране на доказателства заради съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари при строителството на "Железница“. Той беше отворен за движение през февруари.

В съобщението, публикувано на сайта на Европрокуратурата се посочва, че строителството е ръководено от Агенция "Пътна инфраструктура", която е сключила договор с консорциум от три фирми за проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна програма "Транспорт и инфранструктура".

Изпълнителят е получил приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове.

Европейската прокуратура в София е започна проверка, след сигнал на ДАНС през 2019г. Една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 млн. евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета, посочват от Европрокуратурата. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Проверката продължава, посочват от Европрокуратурата.